Ghid pentru părinți: îngrijirea dinților de lapte

Dinții temporari sau de lapte sunt primii care apar la un copil în perioada diversificării alimentației. Ei au o culoare mai deschisă comparativ cu dinții definitivi și sunt înlocuiți treptat de cei permanenți.  Îngrijirea corectă a dinților de lapte este importantă pentru dezvoltarea corectă a maxilarelor, pentru vorbire și pentru o masticație eficientă. Citește din articolul de mai jos cum ar trebui să aibă grijă părinții de dinții de lapte ai copilului.

Periajul dinților de lapte

Periajul dentar ajută la menținerea sănătății dinților, dar și familiarizează copilul cu o rutină de igienă orală. Utilizarea unei periuțe de dinți adecvate și a unei paste de dinți potrivite pentru copii ajută la prevenirea acumulării de placa bacteriană și a formării cariilor dentare. Este recomandat să folosești o periuță cu peri moi și de dimensiuni mici pentru a evita iritarea gingiilor. Periajul trebuie să fie efectuat și seara, înainte de culcare, pentru a preveni deteriorarea dinților.

Un dentist de copii poate oferi îndrumări în ceea ce privește periajul dentar și menținerea sănătății orale a celor mici.

Prima vizită la medicul stomatolog

Prima vizită la medicul stomatolog ar trebui să aibă loc în termen de șase luni de la apariția primului dinte al copilului și nu mai târziu de vârsta de un an. Aceste vizite timpurii stabilesc obiceiuri bune de igienă orală și ajută la evaluarea sănătății dinților și gingiilor copilului.

Poți alege un cabinet stomatologie pediatrică bine cotat pentru prima vizită a copilului tău. Medicul pedodont este pregătit să lucreze cu copii de diferite vârste și să gestioneze problemele dentare specifice acestora.

Alegerea pastei de dinți

Pentru copiii cu vârsta de până la 3 ani, se recomandă utilizarea unei paste de dinți care conține 1000 ppm fluor. Alternativ, se poate folosi o pastă cu hidroxiapatită, care este o opțiune eficientă pentru protejarea smalțului dentar. Cantitatea de pastă de dinți aplicată ar trebui să fie mică, de dimensiunea unui bob de orez.

Pentru copiii mai mari de 3 ani, se poate folosi o pastă de dinți cu 1000 ppm fluor sau chiar mai mult, dacă există riscul apariției cariilor. Cantitatea recomandată în acest caz este de dimensiunea unui bob de mazăre. Peste vârsta de 6 ani, odată cu erupția dinților permanenți, se pot folosi paste de dinți pentru adulți cu 1500 ppm fluor, aplicând aceeași cantitate ca și pentru copiii mai mici.

Educația în igiena orală

Responsabilitatea părinților se extinde la educarea copilului în privința utilizării corecte a produselor de igienă orală. Copiii mai mari ar trebui să învețe să folosească apă de gură și ață dentară după fiecare masă. Apa de gură ajută la reducerea bacteriilor din cavitatea bucală și contribuie la menținerea unui pH echilibrat. Ața dentară curăță eficient spațiile interdentare, unde periuța de dinți nu poate ajunge. Aceste practici ajută la prevenirea cariilor și a altor probleme dentare.

Sursa foto: Unsplash