Sportul și eczema atopică: ce trebuie să știi înainte de a te antrena?

Dacă ai eczema atopică, este posibil să te întrebi cum poți să te antrenezi fără să agravezi simptomele. Înainte de a începe orice activitate fizică, este important să te informezi despre măsurile de precauție. În acest articol, vom discuta despre cum te poate afecta sportul dacă ai dermatită atopică și îți vom oferi câteva sfaturi care te vor ajuta să te simți mai confortabil pe durata antrenamentelor.

Sportul în aer liber te expune la factori alergeni

Exercițiile fizice în aer liber te pot expune la alergeni, aer uscat sau umed sau poluare. Toate acestea pot declanșa simptomele dermatitei atopice. Dar nu ar trebui să eviți exercițiile fizice în totalitate dacă ai dermatită atopică [1].

Este important să înveți ce tipuri de activități — și condiții meteorologice — îți afectează simptomele și să faci un plan pentru a preveni expunerea, astfel încât să poți reduce apariția simptomelor dermatitei atopice [1]. 

Una dintre măsurile de prevenție pe care le poți lua este să incluzi în rutina zilnică utilizarea unei creme pentru îngrijirea eczemei atopice XeraCalm. Folosite regulat, cremele din această gamă ameliorează mâncărimile, refac lipidele și minimizează riscul de apariție a puseelor.  

Transpirația poate declanșa puseele de dermatită atopică

Exercițiile fizice pot declanșa simptomele dermatitei atopice. Deoarece exercițiile fizice determină adesea transpirația și creșterea temperaturii corpului, mâncărimea dermatitei atopice poate crește pe măsură ce pielea devine uscată sau crăpată [1].

Pielea poate deveni, de asemenea, mai sensibilă ca urmare a exercițiilor fizice, ceea ce poate agrava simptomele dermatitei atopice [1].  

Ia-ți măsuri de precauție dacă vrei să înoți în piscine sau bazine

Dacă dorești să începi să înoți, contactează în avans managerul piscinei pentru a determina tipul de dezinfectant utilizat și când este adăugat în apă. Clorul se evaporă, astfel încât concentrația în piscină va diferi în funcție de momentul în care este adăugat [2].

Aplică un strat mai gros de produs emolient pentru a acționa ca o barieră înainte de a intra în apă și fă un duș imediat după pentru a spăla orice urmă de dezinfectant rămasă pe piele [2]. Îți recomandăm ca înainte de antrenamente și după duș să folosești o cremă pentru dermatita atopică. Poți opta pentru una cu formulă concentrată, ce calmează rapid mâncărimile.

Fă sport în locuri răcoroase 

Nu doar că exercițiile fizice în căldură te fac să transpiri mai mult, dar căldura în sine poate declanșa simptomele. Așadar, este mai bine să eviți exercițiile fizice în condiții de căldură. Planifică-ți antrenamentele într-o sală de sport cu temperatură controlată [3]. 

Folosește un ventilator sau antrenează-te lângă unul. Dacă trebuie să faci exerciții în aer liber, antrenează-te dimineața devreme sau seara, când temperaturile au coborât [3].

Ține cont de materialele textile pe care le porți 

Multe materiale noi artificiale pentru îmbrăcăminte sunt concepute pentru a îndepărta umezeala de pe piele. Din păcate, aceste materiale sintetice nu sunt o opțiune grozavă dacă ai eczeme sau dermatită atopică. Textura materialului sintetic poate fi aspră și poate irita pielea [1].

Majoritatea alergătorilor și a entuziaștilor sporturilor în aer liber recomandă șosetele din lână pentru capacitățile lor similare de îndepărtare a umezelii. Dar, la fel ca materialele sintetice, lâna este prea aspră pentru majoritatea persoanelor care au dermatită atopică [1].

Bumbacul 100% respirabil este cel mai bun pentru tricouri, lenjerie intimă și șosete. Bumbacul este un material natural care permite trecerea mai multor aer decât îmbrăcămintea „tehnică” mai nouă [1]. De asemenea:

  • potrivirea este la fel de importantă. Îmbrăcămintea strâmtă va reține transpirația și căldura. Păstrează îmbrăcămintea suficient de lejeră pentru ca materialul să nu frece pielea pe durata antrenamentului [1];
  • chiar dacă te simți stânjenit din cauza dermatitei atopice, rezistă tentației de a te îmbrăca prea gros [1].

Fă dușuri sau băi călduțe sau reci după exerciții

Poate aștepți cu nerăbdare să faci un duș fierbinte după antrenament și să clătești transpirația. Dar apa fierbinte poate usca și irita pielea [3].

În schimb, fă duș sau baie cu apă călduță sau chiar rece. Acest lucru este mai probabil să calmeze pielea și să reducă puseele [1]. Pentru spălare, folosește doar produse pentru dermatita atopică.

Disclaimer:  Acest articol este conceput pentru a oferi informații generale despre sport și eczema atopică și nu constituie sfaturi medicale. Dacă ai întrebări sau preocupări, este recomandat să discuți cu un dermatolog. 

Bibliografie: 

1. Baird, Megan. “What to Know about Exercising with Eczema or Atopic Dermatitis.” Healthline, Healthline Media, 19 May 2016, www.healthline.com/health/atopic-dermatitis/exercising-with-atopic-dermatitis. 

2. “Dermatologist-Approved Tips for Exercising When You Have Eczema.” National Eczema Association, 9 June 2014, nationaleczema.org/blog/eczema-exercise. 

3. “Eczema and Exercise | Allergy & Asthma Network.” Allergyasthmanetwork.org, allergyasthmanetwork.org/news/eczema-and-exercise.