Reteta clasica de cozonac cu drojdie uscata – pufos si aromat pentru masa de Craciun

drojdie uscata

Niciun Craciun nu e complet fara cozonacul pufos si aromat, copt cu dragoste acasa. Daca vrei sa te asiguri ca al tau iese exact cum trebuie – pufos, rumen si gustos – aceasta reteta clasica este exact ce cauti! Cu drojdie uscata, faina de calitate si cateva trucuri simple, vei obtine un cozonac care va fi laudat de familia ta. Iata cum se face!

Reteta clasica de cozonac cu drojdie uscata

Clasicul cozonac nu poate lipsi de pe masa de Craciun! Acesta are o traditie lunga si un gust deosebit, iar drojdia este ingredientul cheie care ii da textura pufoasa si aroma de sarbatoare. Iata cum sa faci un cozonac traditional care sa iasa pufos si delicios!

Ingrediente:

  • 500 g faina
  • 7 g drojdie uscata
  • 200 ml lapte caldut
  • 100 g zahar
  • 3 galbenusuri
  • 100 g unt topit (nu fierbinte)
  • 1 plic de zahar vanilat
  • Coaja rasa de lamaie si portocala (optional, pentru aroma)
  • 1 praf de sare

Umplutura (poate varia dupa preferinte):

  • 200 g nuci macinate
  • 2 linguri de cacao
  • 100 g zahar
  • 2-3 linguri de lapte cald

Instructiuni pas uc pas:

  • Incepe prin a amesteca faina cu drojdie uscata. Intr-un alt bol, combina laptele caldut cu zaharul, galbenusurile, untul topit, zaharul vanilat si un praf de sare. Amesteca bine, pana se topeste zaharul, apoi toarna treptat lichidul peste faina, framanta pana obtii un aluat elastic si nelipicios.
  • Daca aluatul e prea lipicios, mai adauga putina faina treptat.
  • Acopera aluatul cu un prosop curat si lasa-l intr-un loc cald pana isi dubleaza volumul, cam o ora. Drojdia uscata lucreaza rapid, asa ca in scurt timp vei avea un aluat pufos, perfect pentru cozonac.
  • Amesteca nucile macinate cu cacao, zaharul si laptele cald. Poti ajusta cantitatea de lapte pentru a obtine o consistenta care sa fie usor de intins pe aluat.
  • Dupa ce aluatul a crescut, il imparti in doua parti egale. Intinzi fiecare bucata de aluat in forma de dreptunghi, adaugi umplutura de nuci si o intinzi uniform. Ruleaza aluatul cat mai strans si asaza-l intr-o tava de cozonac tapetata cu hartie de copt.
  • Lasa cozonacul sa mai creasca putin in tava, cam 20 de minute. Apoi, unge-l cu putin galbenus de ou si pune-l in cuptorul preincalzit la 180°C pentru 45-50 de minute. Cozonacul e gata cand este frumos rumenit.

Sfaturi pentru un cozonac perfect cu drojdie

  • Daca ai timp, framanta aluatul putin mai mult. Asta ajuta drojdia uscata sa isi faca treaba, legaturile de gluten din aluat vor fi mai puternice, iar cozonacul va avea acea textura pufoasa, care se desface pale-pale.
  • Temperatura ingredientelor conteaza. Laptele si untul trebuie sa fie caldute, nu fierbinti, altfel drojdia nu va lucra bine.
  • Lasa cozonacul sa se raceasca complet inainte sa-l feliezi. Da, probabil ca va fi tentant sa-l tai imediat, dar textura va fi afectata daca este taiat.

Acesta este reteta cu care vei face cozonaci pufosi si parfumati, care se desfac fasii. Foloseste o drojdie de calitate, asa cum folosesc brutarii agentii de crestere naturali de la producatorul Lesaffre, si pregateste un aluat elastic si pufos.

Bucura-te de fiecare felie de cozonac proaspat!