Cum poți preveni apariția acneei: 7 sfaturi de îngrijire

Acneea este o afecțiune comună a pielii care provoacă apariția de pete sau coșuri pe față, gât, spate sau piept [1]. Prevenirea acesteia necesită o combinație de bune practici de îngrijire a pielii cu produse formulate pentru tenul cu tendință acneică și adoptarea unui stil de viață sănătos. Vom explora în continuare șapte sfaturi pentru a preveni apariția acneei. 

1. Adoptă o rutină de îngrijire cu produse anti-acnee

Alcătuiește-ți o rutină de îngrijire cu produse pentru pielea predispusă la acneeProdusele pentru acnee funcționează în moduri diferite, în funcție de ingredientele lor active: 

  • unele acționează prin uciderea bacteriilor care cauzează acneea;
  • altele îndepărtează excesul de sebum de pe piele sau accelerează creșterea celulelor noi ale pielii și eliminarea celulelor moarte;
  • unele produse pentru acnee încearcă să facă toate aceste lucruri.

Produsele pentru acnee care sunt cele mai potrivite pentru tine depind de tipul tău de piele, tipul de acnee și preferințele tale de îngrijire a pielii [2].

2. Spală-te pe față de două ori pe zi

Spală fața de două ori pe zi. Acneea este rareori rezultatul unei fețe murdare, contrar credinței populare. Totuși, este important să îndepărtezi excesul de murdărie și sebum de pe piele prin spălare regulată și după transpirație [3]. Folosește un produs de curățare pentru tipul tău de ten.

Cu toate acestea, spălarea excesivă a feței poate usca pielea, provocând o producție excesivă de sebum. Acest lucru poate duce la mai multă acnee [3]. 

3. Nu freca pielea

Abține-te de la frecarea dură a pielii. Unele persoane își freacă pielea cu bureți aspri sau cârpe de spălat. Acest lucru poate irita pielea și poate provoca inflamații, agravând erupțiile de acnee [3]

Utilizează produse de curățare pentru tenul cu tendință acneică și tapotează pielea cu un prosop moale. 

4. Evită să îți storci coșurile

Abține-te de la stoarcerea sau atingerea coșurilor. Poate fi tentant să storci un coș, dar acest lucru poate provoca inflamații și cicatrici [3].

Pentru a reduce aspectul imperfecțiunilor, folosește, conform instrucțiunilor de pe ambalaj, un produs topic pentru tenul cu tendință acneică. 

5. Acordă atenție îngrijirii părului

Menține părul curat. Dacă excesul de sebum din păr ajunge pe piele, poate agrava acneea. Spălarea regulată a părului poate preveni dezvoltarea acneei, în special în apropierea liniei părului [3].

Produsele de îngrijire a părului care conțin ulei pot provoca, de asemenea, coșuri pe scalp și la linia părului. Evitarea acestor produse poate reduce riscul de apariție a coșurilor [3].

6. Redu alimentele asociate cu acneea

Medicii nu sunt siguri de legătura dintre alimente și acnee. Însă, un număr tot mai mare de cercetări sugerează că unele alimente pot declanșa acneea la anumite persoane. Conform Academiei Americane de Dermatologie, alimentele cu un indice glicemic ridicat pot crește riscul de apariție a acneei sau pot agrava acneea [3].

Aceste alimente potențial problematice sunt zaharoase și sunt bogate în carbohidrați. Câteva exemple includ [3]:

  • biscuiți;
  • prăjituri;
  • plăcinte;
  • produsele lactate, în special laptele degresat, pot, de asemenea, să crească riscul de apariție a acneei. O persoană ar putea dori să reducă consumul unui anumit grup de alimente pentru a vedea dacă pielea sa se îmbunătățește.

7. Folosește cremă cu protecție solară

Poartă cremă cu protecție solară când mergi afară. Prea mult soare are multe efecte dăunătoare asupra pielii. Arsurile solare pot duce, de asemenea, la o producție excesivă de sebum, care agravează acneea. Totuși, persoana ar trebui să se asigure că crema de protecție solară este non-comedogenică și sigură pentru utilizarea pe față [3].

Adoptând aceste sfaturi și fiind consecventă în aplicarea lor, poți menține pielea curată și poți scădea riscul de apariție a acneei. Dacă problemele persistă sau dacă ai acnee severă, nu ezita să consulți un medic dermatolog pentru sfaturi și tratamente personalizate.  

Bibliografie:

1. Health Direct. “Acne.” Healthdirect.gov.au, Healthdirect Australia, 31 Oct. 2017, www.healthdirect.gov.au/acne;

2. Mayo Clinic. “Nonprescription Acne Treatment: Which Products Work Best?” Mayo Clinic, 21 July 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acne/in-depth/acne-treatments/art-20045814;

3. “How to Prevent Pimples: 15 Tips to Eliminate Acne.” Www.medicalnewstoday.com, 5 Apr. 2018, www.medicalnewstoday.com/articles/321411.