Cele mai importante 3 semne ale unei entorse de gleznă

Entorsele de gleznă sunt foarte frecvente atât în rândul adulților, cât și al copiilor. Acestea pot apărea brusc, în urma unor răsuciri nefirești ale piciorului sau în timpul activităților sportive. Este esențial să nu sari peste sesiunea de încălzire înainte de antrenament, însă este important de menționat că entorsele nu pot fi complet prevenite.

Cel mai important aspect atunci când te confrunți cu o astfel de problemă care cauzează disconfort și durere este să ceri sprijinul medicului. Acesta va evalua gravitatea entorsei și gradul acesteia, stabilind apoi pașii necesari pentru vindecare și recuperare. Citește acest articol pentru a afla mai multe despre simptomele entorselor, dar și care sunt cele mai importante 3 semne ale acestora. 

Disconfort și durere în timpul mersului

Primul semn că ai suferit o entorsă, indiferent de gradul acesteia, este disconfortul și durerea resimțite în timpul mersului. Dacă entorsa nu este foarte severă, este posibil să poți merge, însă în cazul unei leziuni grave, vei întâmpina dificultăți la fiecare pas și va fi necesar să odihnești piciorul afectat.

Sigur că aceste simptome apar și în cazul altor afecțiuni ale gleznei, cum ar fi ruptura de tendon ahilean. De asemenea, întinderile de ligamente sau unele afecțiuni, precum artrita, provoacă dureri care se ameliorează doar în urma unor tratamente personalizate. 

Inflamare 

Un alt semn comun în cazul entorselor de gleznă este inflamarea. De obicei, inflamarea nu apare imediat, iar dacă entorsa este ușoară, aceasta dispare în maximum 48 de ore. Totuși, dacă ai suferit o entorsa de glezna grava, inflamarea poate persista. Este important să nu forțezi piciorul și să te prezinți la medic pentru un diagnostic clar. Evită să pui presiune pe gleznă și oprește-te din activitate. Pentru a-ți recăpăta starea de bine pe termen lung, este necesar să treci printr-un proces adecvat de recuperare.

Vânătăi

Atunci când suferi o entorsă de gleznă, ligamentele și vasele de sânge pot fi rupte parțial sau total. Astfel, apar vânătăile, care pot să persiste zile sau săptămâni, în funcție de cât de gravă a fost accidentarea. Dacă ai suferit o lovitură în zona gleznei și observi că aceasta se învinețește, cel mai probabil te confrunți cu o entorsă. 

Acestea sunt cele mai frecvente 3 semne ale entorselor de gleznă. În funcție de severitatea accidentării, pot apărea rigiditate, pierderea mobilității, instabilitate, durere articulară, spasme musculare, roșeață și senzație de căldură.

Dacă observi oricare dintre aceste simptome și dacă acestea nu se ameliorează după câteva ore, ai nevoie de sprijinul medicului specialist. În cazul unei accidentări serioase, un diagnostic precis este esențial.

Atunci când urmezi un proces de recuperare adecvat după o astfel de accidentare, ai șanse mari să revii rapid la activitățile tale obișnuite. Un medic specialist este în măsură să îți facă recomandările necesare pentru a ameliora durerile și pentru a evita agravarea afecțiunii.