Cele mai frecvente întrebări despre coroanele dentare

Coroanele dentare reprezintă o lucrare protetică recomandată de stomatologi pentru a proteja sau repara dinții care au un nivel ridicat de uzură. Acestea au dublă funcție: funcțională, dar și estetică.

Prin urmare, mulți pacienți preferă coroana dentara pentru a rezolva diverse probleme stomatologice. Dar, înainte de a alege această opțiune, este important să ai informații complete despre această soluție stomatologică.

Ce sunt coroanele dentare?

Coroana dentară este folosită pentru a proteja sau trata un dinte deteriorat și are scopul de a-i reface forma, mărimea, rezistența și aspectul. Coroanele sunt folosite pentru a proteja dinții puternic afectați de carii, traumatisme sau uzură. De asemenea, acestea pot fi folosite pentru a acoperi un implant dentar, să susțină o punte dentară sau chiar pentru a îmbunătăți aspectul unui dinte decolorat.

Materialele din care este compusă o coroană dentară sunt zirconiu, ceramică, metalo-ceramică sau compozit. Înainte de a alege coroana dentară ca soluție stomatologică este important să discuți cu medicul stomatolog despre opțiunile disponibile. Acesta îți va explica in ce consta inserarea unui implant dentar versus coroana dentară și care soluție este cea mai potrivită pentru tine.

Când sunt coroanele dentare necesare?

Medicii stomatologi recomandă coroanele dentare în următoarele situații:

  • Pentru a proteja un dinte slăbit de tartru sau alte probleme și a preveni spargerea acestuia;
  • Pentru a consolida un dinte care a fost spart, crăpat sau este extrem de uzat;
  • Pentru a acoperi un dinte după un tratament de canal, protejându-l astfel de alte probleme în viitor;
  • Pentru a susține o punte dentară, folosită pentru a înlocui dinții lipsă;
  • Pentru a acoperi un implant dentar;
  • Cu scop cosmetic în cazul decolorării dinților, a celor deformați sau compromiși din punct de vedere estetic.

Care sunt dezavantajele coroanelor dentare?

Unul dintre principalele dezavantaje ale coroanelor dentare este costul, care poate varia în funcție de materialul utilizat și de complexitatea procedurii de montare a acestora. De asemenea, există pacienți care manifestă sensibilitate la cald sau rece după montarea coroanelor dentare. Prin urmare, este posibil să fie necesare tratamente suplimentare după ce acestea au fost puse, care pot ridica si mai mult costul acestei soluții.

Anumite coroane, în special cele de porțelan, se pot crăpa sau sparge foarte ușor atunci când nu sunt îngrijite corespunzător. Prin urmare, este esențial să urmezi recomandările medicului pentru a menține coroanele dentare într-o stare bună pe o perioadă cât mai îndelungată. Un alt dezavantaj este că această soluție este ireversibilă, deoarece montarea unei coroane dentare necesită îndepărtarea unei porțiuni din dinte.

Cât timp rezistă coroanele dentare?

Durata de viață a unei coroane dentare depinde de diverși factori, inclusiv materialul folosit, locul în care aceasta a fost pusă și cât de bine a fost îngrijită. În medie, coroanele dentare rezistă între 10 și 15 ani. Atunci când sunt îngrijite corespunzător, coroanele dentare pot rezista chiar și mai mult. Principala recomandare este menținerea unei igiene orale corespunzătoare, evitarea alimentelor crocante sau lipicioase și respectarea planului de vizite la dentist.

În concluzie, coroanele dentare reprezintă o soluție protetică eficientă pentru dinții cu probleme și pentru îmbunătățirea sănătății orale. Înainte de a lua în considerare această soluție este important să cunoști care sunt avantajele și dezavantajele acesteia și să iei o decizie informată cu ajutorul medicului stomatolog.