3 posibile cauze ale durerii de umăr
Durerea de umăr este o problemă frecventă care afectează pacienții de toate vârstele. Poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții, limitând activitățile zilnice. Intensitatea durerii variază de la un ușor disconfort, până la incapacitatea severă de a mișca brațul. Identificarea cauzelor specifice ale durerii de umăr este importantă pentru stabilirea unui diagnostic corect și pentru alegerea unui tratament adecvat. Află din următorul articol 3 posibile cauze ale durerii de umăr.
Luxația umărului
Luxatia umarului este o cauză majoră a durerii de umăr. Apare atunci când capul humeral (osul brațului) iese din cavitatea în care este poziționat în mod normal. Luxațiile pot fi cauzate de un accident, o căzătură puternică pe brațul întins, un impact direct în timpul unor activități sportive sau în cadrul unui accident rutier.
După o luxație, pacienții resimt o durere severă, umflături și nu își pot mișca umărul normal. De asemenea, apare o sensibilitate intensă în zona respectivă, iar umărul poate să capete o formă anormală din cauza poziției incorecte a osului.
Tratamentul unei luxații de umăr este repoziționarea oaselor în poziția lor normală, urmată de imobilizarea umărului pentru o perioadă, dar și de fizioterapie pentru îmbunătățirea mobilității și a forței. În cazuri severe, poate fi necesară intervenția chirurgicală.
Leziunea de coafă rotatorie
Leziunea de coafă rotatorie cauzează frecvent dureri de umar. Coafa rotatorie este alcătuită din patru mușchi și tendoane care ajută la stabilizarea umărului și permit o gamă largă de mișcări ale brațului. Leziunile pot fi cauzate de un traumatism direct, cum ar fi o cădere sau o lovitură puternică, dar pot apărea și din cauza suprasolicitării repetate a brațului. Leziunile de de coafă rotatorie sunt mai frecvente în rândul sportivilor care practică activități ce solicită intens umărul (înotul, tenisul, baseball-ul, ridicarea greutăților, etc.).
Simptomele includ durere în zona umărului, dificultăți în ridicarea brațului, mai ales în față sau deasupra capului, și limitarea mobilității. Leziunea poate fi acută sau cronică, iar simptomele se agravează cu timpul dacă nu sunt tratate corespunzător. Diagnosticul se face prin examen fizic și imagistică, iar tratamentele variază de la fizioterapie și medicamente antiinflamatoare la intervenții chirurgicale, în cazurile severe.
Umărul înghețat (capsulita adezivă)
Umărul înghețat, sau capsulita adezivă, este o altă cauză frecventă a durerii de umăr. Afecțiunea se caracterizează prin îngroșarea capsulei articulare a umărului, ceea ce duce la limitarea semnificativă a mobilității umărului și durere intensă. Capsulita adezivă apare treptat.
Cauza exactă a capsulitei adezive nu este întotdeauna clară, dar aceasta poate fi declanșată de o leziune a umărului, o intervenție chirurgicală sau, uneori, poate apărea fără un motiv evident. De asemenea, este mai frecventă la femeile cu vârsta între 40 și 60 de ani. Condiții precum diabetul, hipertensiunea arterială sau bolile cardiace pot crește riscul de a dezvolta această afecțiune.
Simptomele includ durere persistentă și rigiditate în umăr, care se agravează treptat, făcând mișcările normale ale brațului mai dificile. Tratamentul pentru umărul înghețat include fizioterapie, medicație antiinflamatoare, injecții cu corticosteroizi și, în cazuri severe, intervenția chirurgicală.