Prima pagină » 3 diferențe dintre frică și anxietate

3 diferențe dintre frică și anxietate

pexels-photo-5542968

Adesea, termenii „frică” și „anxietate” sunt confundați, iar acest lucru se întâmplă pentru că ambele stări sunt legate de o formă de neliniște. Totuși, există diferențe clare între ele, iar înțelegerea acestora te poate ajuta să-ți gestionezi mai bine emoțiile când te simți copleșit. 

Continuă să citești și descoperă care sunt cele 3 mari diferențe dintre frică și anxietate, pentru a le face mai ușor de înțeles.

1.Frica apare în fața unui pericol imediat, anxietatea se referă la teama de viitor

Frica apare când te confrunți cu un pericol real și iminent. Poate fi o reacție la o situație concretă, cum ar fi când te afli într-un loc întunecat și auzi un zgomot neobișnuit sau când te întâlnești cu un urs. Este o stare normală, care te ajută să te protejezi.

Dacă te întrebi ce inseamna anxietate, află că reprezintă o stare de neliniște, care nu este legată de un pericol imediat. Este acea stare de îngrijorare constantă cu privire la lucruri care s-ar putea întâmpla în viitor. De exemplu, te simți anxios pentru că nu știi ce va urma la un interviu sau dacă lucrurile se vor rezolva așa cum îți dorești, chiar dacă nu există o amenințare reală acum.

2.Frica dispare rapid, anxietatea poate persista mult timp

Când te sperii de ceva, sentimentul de frică se instalează rapid și dispare la fel de repede, odată ce pericolul dispare. De exemplu, dacă vezi un animal sălbatic în fața ta, frica te face să reacționezi imediat, protejându-te instinctiv. Însă, când pericolul trece, te simți mai calm.

Anxietatea, însă, este mult mai persistentă. Te poți simți anxios pentru o perioadă lungă de timp, chiar și când nu există un pericol clar. Poți simți o neliniște constantă sau o îngrijorare față de ceea ce ar putea urma. Dacă nu analizezi cauzele anxietății pe care o resimți, acest sentiment poate deveni o prezență constantă în viața ta. De aceea, este recomandat să vorbești cu un psihoterapeut, care să te îndrume spre înțelegerea stărilor și a sentimentelor pe care le experimentezi. În plus, în timpul sesiunilor de terapie, acesta îți poate arăta tehnici prin care să-ți menții calmul și să reduci stările anxioase.

3.Frica activează imediat corpul, anxietatea creează o tensiune constantă

Frica duce la o reacție fizică imediată. Aceasta este însoțită de creșterea ritmului cardiac, respirație accelerată sau modificări la nivelul organelor de simț. Rolul acestor modificări este de a permite organismului să perceapă mai multe detalii din mediul înconjurător, dar și de a-i oferi instrumentele pentru a reacționa rapid la o amenințare reală.

Anxietatea, pe de altă parte, nu te pune într-o stare de alertă acută. Mai degrabă, ea provoacă o tensiune constantă sau o stare de neliniște care se simte mai mult ca o presiune internă. De exemplu, poți experimenta o stare de agitație chiar și când nu există niciun pericol iminent. 

Înțelegerea diferenței dintre frică și anxietate este un pas important pentru a-ți gestiona mai bine emoțiile. Ambele stări pot fi gestionate cu succes cu ajutorul unui terapeut, însă depășirea anxietății este un proces esențial pentru a trăi o viață mai calmă și mai echilibrată. Este perfect în regulă să ceri ajutor când te simți copleșit și să ai grijă de tine, prin urmarea sfaturilor specialiștilor.